DIETETYKA

Dietetyka w zakresie schorzeń skórnych
Choroby skórne mają często podłoże wielokierunkowe. Duży wpływ w chorobach skórnych mają czynniki genetyczne,hormonalne,układ nerwowy,żywienie oraz stresy.Nasilenie wielu chorób skóry ma związek z niewłaściwym odżywianiem oraz zaburzeniami funkcjonowania układu trawienia.

Zapobieganie i leczenie otyłości
Nadwaga i otyłość stanowią na świecie i w Polsce poważny problem zdrowotny i ekonomiczny. Otyłość stanowi przyczynę wielu innych schorzeń takich jak: cukrzyca,nadciśnienie tętnicze,choroba niedokrwienna serca,zawały,udary,nowotwory złośliwe oraz wiele innych.Rozwija się najczęściej powoli.Odpowiednie żywienie i profilaktykę należy podejmować możliwie wcześnie,aby nie dopuścić do powikłań metabolicznych i narządowych.

Żywienie kobiet w ciąży
Lekarze i Dietetycy są zgodni co do tego,że brak dostatecznej ilości korzystnych składników w diecie zagraża zdrowiu nie tylko kobiety ciężarnej,ale i oczekiwanego przez nią dziecka.

Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana z niewłaściwym stylem życia oraz nieodpowiednim odżywianiem. Nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne,dlatego ważna jest profilaktyka i właściwe leczenie tej choroby,w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta.